top of page

International WELL Building Institute lanceert WELL v2

Na twee jaar van uitgebreide ontwikkeling, toepassing en beoordeling in gebruik, lanceert het International WELL Building Institute (IWBI) deze week formeel de nieuwste versie van de WELL Building Standard - WELL v2. De nu gelanceerde standaard is de meest uitgebreide versie van het classificatiesysteem van IWBI tot nu toe en dient als de basis waarop het hele WELL-ecosysteem is gebouwd.


‘Betere gebouwen, bruisende gemeenschappen en sterkere organisaties vormen de kern van onze missie sinds we WELL in 2014 lanceerden’, aldus Rick Fedrizzi, voorzitter en CEO van IWBI. ‘Het was een lange weg om hier te komen, maar we hebben bevestigd gekregen dat WELL v2 sterk, robuust en veerkrachtig is bij elke uitdaging. Van een wereldwijde pandemie tot sociale rechtvaardigheid, WELL v2 bewijst dat het een relevant, schaalbaar en wereldwijd beoordelingssysteem is dat responsief, inclusief, technisch robuust, klantgericht en toepasbaar is voor elke organisatie of type ruimte.’


WELL v2 is een instrument voor gebouwen en organisaties met als doel meer doordachte ruimtes te realiseren die bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van de mens. De standaard omvat een reeks strategieën die gericht zijn op het verbeteren van de menselijke gezondheid door middel van interventies in het ontwerp, operationele protocollen en beleid en verbintenis om een ​​cultuur van gezondheid en welzijn te bevorderen. WELL v2 put zijn expertise uit een diverse gemeenschap van WELL-gebruikers, artsen en ontwerpers, volksgezondheid werkers en bouw wetenschappers over de hele wereld.WELL v2 is bedoeld om in de loop van de tijd te groeien in specificiteit en specialiteit en zich aan te passen aan diverse soorten projecten en geografische gebieden. Ook ingebouwd is een reactie op nieuw bewijs en steeds veranderende eisen op het gebied van de volksgezondheid. De norm is gericht op tien concepten - lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, mind en gemeenschap - die van invloed zijn op de menselijke gezondheid en het welzijn.


Elk kenmerk van deze concepten wordt onderstreept door beschikbaar bewijs dat ontwerp-, beleids- en gebouwgerichte strategieën koppelt aan gezondheids- en welzijnsresultaten. Het bewijs wordt door een derde partij geverifieerd, Green Business Certification Inc. (GBCI). Die doet dit door middel van documentatie en/of prestatietests. IWBI-president Rachel Gutter. ‘Sinds de lancering van de WELL v2-pilot in 2018 hebben we gewerkt om feedback van duizenden leden van onze wereldwijde gemeenschap op te nemen - om ervoor te zorgen dat er geen middel onbeproefd werd gelaten, geen strategie ononderzocht en geen onderwerp ongetest bleef.’


De WELL v2-pilot werd snel overgenomen en sinds de release zijn er bijna 3.500 projecten geregistreerd om WELL-certificering te behalen binnen de pilot. Een belangrijk element van het ontwikkelingsproces voor WELL is de input van partijen die WELL toepassen. Tijdens de tweejarige pilotfase onderging WELL v2 continue verbetering en verfijning, inclusief een zes maanden durende perode waarin partijen openbaar commentaar konden geven. Meer dan 150 WELL-concept adviseurs gaven commentaar; dit leidde tot uizenden extra opmerkingen tijdens de laatste beoordeling; en acht gepubliceerde addenda om verduidelijkingen en strategieën te bieden ter ondersteuning van de implementatie van de WELL v2-pilot in verschillende projecten en op verschillende locaties.


Daarnaast heeft de IWBI Task Force COVID-19, bestaande uit 16 wereldwijd erkende opinieleiders en bijna 600 professionele en marktleiders en experts uit 30 landen, gezamenlijk duizenden commentaren verzameld tijdens een sprint van veertig dagen. Dit om manieren te onderzoeken waarop WELL v2 verder kan worden versterkt om preventie en paraatheid, veerkracht en herstel beter te ondersteunen.


De komende periode zal IWBI nieuwe documentatie en tools uitrollen. De zogenoemde WELL v2 Skybridge Tool is al beschikbaar en is ontworpen om gebruikers te helpen de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de WELL v2-pilot en WELL v2 te evalueren.

Met de afsluiting van de WELL v2 pilot, wordt de registratie voor nieuwe WELL v2 pilot- en WELL v1-projecten op 31 december 2020 afgesloten. Het WELL AP-examen zal tot eind 2021 gebaseerd blijven op WELL v1.

Voor meer informatie over WELL v2, klik hier en neem deel aan een webcast, ‘Let's Celebrate: WELL v2 is here’, op 24 september aanstaande.

Comments


bottom of page