top of page

FD: "Golf aan klimaatclaims dreigt door invoering CSRD"

Deskundigen waarschuwen in een artikel in het Financieel Dagblad van 13 september 2023 voor een golf aan klimaatclaims en bestuurlijke aansprakelijkheid bij de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD verplicht grote ondernemingen en beursgenoteerd MKB om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Deze duurzaamheidsinformatie moet als onderdeel van het bestuursverslag worden gepubliceerd.


Door transparantie over de duurzaamheidsprestaties van de onderneming komt veel informatie vrij die door bijvoorbeeld milieuorganisaties of claimorganisaties gebruikt kan worden om rechtszaken aan te spannen. Hierdoor lopen ondernemingen en/of bestuurders het risico om aansprakelijk te worden gesteld. Ook accountants die deze duurzaamheidsinformatie moeten gaan controleren kunnen de dans niet ontspringen. Zij lopen een risico op beroepsaansprakelijkheid.


Deze aansprakelijkheidsrisico's kunnen echter voor ondernemingen omgezet worden naar een strategische kans waarmee ondernemingen voorloper kunnen worden op het gebied van duurzaamheid. Aansprakelijkheidsrisico's kunnen namelijk beperkt worden wanneer langs de lat van het beschikbare legal framework (de European Sustainability Reporting Standards) van de CSRD wordt gerapporteerd. De ESRS bieden tevens een alomvattend Europees ESG-kader waarmee ondernemingen concurrentievoordeel kunnen behalen wanneer op basis daarvan een duurzame strategie wordt vormgegeven.


Veel bedrijven zijn nog niet klaar voor de nieuwe rapportageverplichtingen op grond van de CSRD. Zoals de AFM eerder heeft aangegeven, er is "geen tijd meer te verliezen". Bij Boot Advocaten staan wij voor u klaar om uw aansprakelijkheidsrisico's op grond van de CSRD om te zetten naar strategische kansen voor uw onderneming.

コメント


bottom of page