Ons verhaal

Onze gebouwde omgeving heeft een diepgaande impact op menselijk welzijn, geluk en gezondheid. Gebouwen kunnen onze gewoontes en keuzes beïnvloeden en hebben zowel passief als actief effect op onze gezondheid en welzijn door de kwaliteit van de omgeving.

Wij zien gezonde gebouwen als een middel, een asset, om welzijn, geluk en gezondheid te maximaliseren. COVID-19 versterkt het besef hoe belangrijk de rol is die gebouwen spelen bij onze gezondheid.

Van 'green' naar 'blue'

We gaan van ‘green’ naar ‘blue buildings’. Tot nu toe heeft de vastgoedwereld vooral de groene kant van de duurzaamheid omarmt. Het milieu staat hierbij centraal en de thema’s zijn gelieerd aan energieverbruik, CO2-uitstoot, water en circulaire gebouwen die op de agenda staan van de vastgoedsector en aanverwante disciplines. Dit heeft ervoor gezorgd dat duurzaamheid een technisch onderwerp is geworden, dat onvoldoende waarde creëert voor de eindgebruiker. Het is tijd de volgende stap te zetten in de evolutie van duurzaamheid in de gebouwde omgeving: menselijke duurzaamheid.

De link tussen drie werelden

Wij brengen 90% van onze tijd door in gebouwen: wij wonen, werken, winkelen, recreëren en kinderen worden opgeleid in gebouwen. Nauw gelieerd met menselijk welzijn en gezondheid zijn onder meer productiviteit, leerprestaties, samenwerkingsbereidheid, innovatievermogen, koopgedrag en tevredenheid. Onze gewoontes, keuzes en gezondheid worden beïnvloed door de kwaliteit van gebouwen. Tegelijk zijn de meeste chronische ziektes van onze tijd lifestyle gerelateerd.

Naast directe waardecreatie op individueel niveau zorgt een gezonde samenleving tevens voor een macro-economische waarde: minder uitval van arbeidsproductiviteit en lagere volksgezondheid kosten. In een tijdperk van ontgroening en vergrijzing en de ‘war for talent’ zijn ingrepen ter bevordering van een vitale samenleving een belangrijk maatschappelijk thema.
De vraag bij consumenten naar producten en diensten op het gebied van gezondheid en welzijn stijgt. Het is één van de snelst groeiende industrieën ter wereld. Deze consumenten zijn ook de eindgebruikers van onze gebouwen.
De link tussen drie werelden, die van gezondheidsleer, gebouwde omgeving en bedrijfseconomie staat steeds vaker op de agenda van overheden, de academische wereld en private partijen. Het Blue Building Institute (BBI) verbindt deze drie werelden met elkaar en verenigt de verschillende stakeholders om zo dit thema verder te brengen.

Het primaire doel van het Instituut is het creëren van een beweging waarin de bevordering van menselijke duurzaamheid middels de gebouwde omgeving centraal staat.

De laatste trends en nieuws rond gezondheid in de gebouwde omgeving

In deze tijden van het COVID-19 virus is gezondheid in gebouwde omgeving actueler dan ooit. Blue Building Institute helpt u op de hoogte te blijven met nieuws en de laatste trends. Ontvang gratis nieuwsbrieven, bekijk webinars en vergroot je kennis met ons groeiende cursusaanbod.

Wordt gratis lid!