Q2 Rapport Blue Building Institute

Uncategorized Sep 06, 2021

BBI REPORT Q2 - 2021

Blue Building Institute richt zich sinds 2015 op het bevorderen van de gezondheid, het welzijn en het geluk van de gebruiker in de gebouwde omgeving. Als onafhankelijk kennisinstituut, netwerkorganisatie en academie zijn wij met en voor onze partners leading in wellbeing. In deze Q2 kwartaalrapportage vertellen wij u welke ontwikkelingen en activiteiten er de afgelopen maanden hebben plaats gevonden bij BBI.

Onderwerpen die aan bod komen:

- BBI lanceert BLUE Lease Format

- ESG REPORTING - een nice-to-have of een must-have?

- Uitbreiding BBI raad van advies team

- Lancering nieuwe BBI WELL trainingen

- SAVE THE DATE! BLUE DAY EVENT 2021

- Event calendar voor najaar 2021

BBI LANCEERT BLUE LEASE FORMAT

Dit kwartaal heeft BBI haar Blue Lease format officieel gelanceerd. Door middel van dit format leggen partijen, zoals onder andere huurder en verhuurder, samen afspraken vast over duurzaamheidsambities en (her-)certificeringsplannen/eisen voor de gebouwen. Dit format wordt vervolgens als een bijlage bij een overeenkomst, zoals een huur-, koop- of samenwerkingsovereenkomst, toegevoegd om de gestelde ambities en investeringen te kaderen en te borgen.

De Blue Lease bevat verplichtingen tot regelmatig overleg tussen partijen over de huidige en de te bereiken stand van zaken van het gebouw met betrekking tot duurzaamheid en wijst verantwoordelijke personen aan voor dit overleg. Deze verplichtingen zorgen er ook voor dat partijen de dialoog met elkaar en de omgeving blijven aangaan over het verbeteren van de staat en het gebruik van het gebouw en het voldoen aan de gestelde (her-)certificeringseisen. Niet alleen de gemaakte investeringen worden hierdoor geborgd maar ook de waarde van het gebouw wordt vergroot.

Het Blue Lease Format kent twee onderdelen: het contract zelf en de bijbehorende Annexen.

In het Blue Lease contractonderdeel worden de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen van de betrokken partijen vastgelegd en beschreven hoe deze gerealiseerd gaan worden. Partijen kunnen bijvoorbeeld in het contract afspreken dat zij bepaalde stappen gaan ondernemen om het welzijn van de gebruiker in het gebouw te vergroten, het gebouw gecertificeerd te krijgen of het gebouw te her-certificeren.

Het doel van de Blue Lease Annexen is om bij alle partijen meer betrokkenheid, bewustzijn en commitment te creëren. De middelen die hiervoor ingezet worden zijn onder andere het verdiepen in de (WELL) features, trainingen, events, terugkerende vergadermomenten en in- en externe marketing activiteiten. Hiermee wordt de kennis van partijen over de vastgestelde doelen in het Blue Lease contract en de (her-) certificeringseisen bevorderd en dragen zij bij aan de welzijn en gezondheid van gebruikers in het gebouw.

De  Blue Lease heeft meerdere voordelen, waaronder:

 • Het borgen van de investeringen in het gebouw;
 • Het borgen van de (her-)certificering van het gebouw;
 • Betere onderhandelingspositie bij onder andere verhuur en verkoop.
 • Het vergroten van de betrokkenheid, bewustzijn en commitment van de gebruiker van het gebouw over duurzaamheid en human sustainability;
 • Uitwisseling van data van het gebouw tussen partijen;
 • Gebruik van data ter invulling van onder ander ESG-rapportages;
 • Het doorvoeren van dezelfde ambities als standaard voor het hele portfolio.

Per cliënt biedt BBI een Blue Lease format aan dat in samenwerking met de cliënt op maat wordt gemaakt. De  BBI Academie kan invulling geven aan de afgesproken trainingen, events en agendapunten van de Blue Lease Annexen. Ook kan BBI een adviserende rol blijven spelen ten aanzien van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezondheid in de gebouwde omgeving.

          

ESG REPORTING - EEN NICE-TO-HAVE OF EEN MUST-HAVE?

Door de groei van de “groene en gezonde“ vastgoedmarkt vindt er een toename aan nieuwe ontwikkelingen binnen de financiële sector plaats. Dit heeft niet alleen te maken met de nieuwe Europese verordeningen, maar ook met de opkomst van ESG.

Door een goed ESG beleid en de bijbehorende prestaties worden meer investeerders aangetrokken. De invulling van de criteria van ESG staat een bedrijf vrij, maar kan als uitdagend worden ervaren. Partners en relaties van het Blue Building Institute vragen BBI dan ook steeds vaker te helpen met de opzet van een ESG beleid, contracten op te stellen die certificeringen waarborgen en advies te geven omtrent juridische vraagstukken.

In de BBI Academie treft u nu ook een ESG workshop aan. De volgende onderwerpen komen hier aan de orde:

 • Hoe je bepaal de "S" in ESG (Environmental, Social & Governance) en waarom neemt het zo’n vlucht?
 • Wat is wettelijk verplicht en wat is gewenst?
 • Welke rol spelen ESG en SFDR rapportages.
 • Wat is de samenhang / overlap tussen de 3. M2
 • Wie zijn de (financiële) spelers?
 • Welke rol spelen high performance / smart en data driven gebouwen in de toekomst
 • Hoe borg je door middel van een ESG-rapportage de gemaakte investeringen.
 • Welke rol spelen de WELL (her)certificeringen in de (koop- en huur-) contracten en het ESG-rapport en hoe borg je die?

Doelgroep: beleggers, investeerders, ontwikkelaars, architecten,  banken, taxateurs, vastgoedeigenaren, facilitaire en hospitality organisaties, high tech en IT bedrijven.

De ESG workshop wordt ook in-company gegeven. Heeft u interesse neem dan snel contact met ons op?

"In 2020, companies that were run under the multi-stakeholder model, putting purpose at its core, with ESG as a driver, were performing better." - Paul Polman, Former CEO Unilever - Founder and Partner Imagine

UITBREIDING BBI RAAD VAN ADVIES EN TEAM!

Op 30 juni is Lisa Amin, Head of Continental Europe bij 90 North Group toegetreden tot onze Raad van Advies.

Bij 90 North Group is Lisa verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van de Europese vastgoed investeringsstrategie van de onderneming.

90 North heeft onder andere de hoofdkantoren van Danone en Asics aangekocht en WELL gecertificeerd. Als investeerder zien zij de Nederlandse markt als grote groeimarkt voor high end en sustainable gebouwen.

 

Peter Oussoren is Partner en Urban Producer bij Coup Group

Peter gaat als Business Development Manager BBI helpen projecten en nieuwe samenwerkingsvormen te initiëren.

Peter heeft ervaring zowel aan private als publieke zijde met complexe processen van besluitvorming over ruimtelijke investeringen.


Gerrit Jan Teunissen is Consultant LEED, WELL AP, Faculty Member, LFA bij Traject Adviseurs.

Als Academy & Research Developer gaat hij BBI helpen haar Kennisinstituut en Academie uit te breiden en steviger in de markt neer te zetten.

Gerrit-Jan is de eerste WELL en LEED Accredited Professional in Nederland. Gerrit-Jan heeft ervaring opgedaan in groen bouwen en duurzame projecten in Nederland, Brazilië, Dubai, Hongarije en Zwitserland.

LANCERING NIEUWE BBI WELL TRAININGEN

Op dit moment is Blue Building Institute de enige organisatie in Nederland die trainingen aanbiedt om uw WELL Building Standard kennis te vergroten en up-to date te houden.

BBI ziet een grote toename in de vraag naar WELL AP’s (Accredited Professionals) ontstaan. Dit omdat de WELL Building Standard certificeringen steeds vaker geïmplementeerd worden. Ook worden leveranciers en designers steeds vaker gevraagd hun product/werk aan de WELL certificeringseisen te conformeren. Er ontstaan zelfs functies als WELL Officer en Blue Officer!

Om aan de vraag te voldoen die in de markt is ontstaan, heeft BBI het aanbod van trainingen in de Academie opeschaald. Deze trainingen worden sinds kort ook in-company gegeven.

Nieuwsgierig? Klik hier om onze academie te bekijken.

     

SAVE THE DATE! BLUE DAY EVENT 2021

Thursday 4 November 2021 from 17.30 to 22.00 in Museum Voorlinden (Wassenaar)

"Na Covid hoeven wij niet meer uit te leggen dat (human) sustainability bovenaan de agenda staat van iedere CEO. Door de opkomst van ESG, wetgeving en marktdruk is verduurzaming een feit geworden. Maar ondanks dat er sprake is van een “we problem”, hebben we nog steeds te maken met een “me society”. 

Grote stappen kunnen worden gemaakt door moral leadership en nieuwe samenwerkingsverbanden. De veranderende consumentenmarkt heeft impact op de grote bedrijven, Deze bedrijven kunnen de politiek beïnvloeden.

Op 4 november willen wij tijdens ons event circa 90 CEO’s uit de industrie, vastgoed en gebruikersmarkt en vertegenwoordigers uit de politiek laten inspireren door sprekers met visie en daadkracht.

Het laatste nieuws over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en welzijn en de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst worden door BBI en de aanwezige sprekers tijdens het event uitgelicht. De onderwerpen die centraal zullen staan tijdens dit event zijn onder andere klimaatrisico’s, duurzaamheid en human sustainability. Ook de nieuwe SFDR-verordening, ESG verplichtingen en invulling hiervan, mede door de WELL Building Standard, zullen aan bod komen.

De voorlopige line up:

 • Paul Scialla (Chief Executive Officer bij Delos en Founder van het International Well Building Institute, bevestigd;
 • Maarten Wetselaar (Director Global Integrated Gas Renewables and Energy Solutions bij Royal Dutch Shell), bevestigd.

Binnenkort zullen wij ook de overige prominente sprekers presenteren.

Wilt u als hoofdsponsor of sponsor deelnemen aan dit event? Neem dan contact op via onderstaande button met Marianne Groenendal - Chief Marketing & Communications bij BBI.

Het aantal stoelen (max 90) is beperkt. We kunnen niet wachten u daar te ontmoeten!" - Alexandra A. Jurgens-Boot - Founder & CEO BBI

Klik hier om contact met ons op te nemen.

           

BBI IS DIT NAJAAR AANWEZIG OP DE VOLGENDE VASTGOED EVENTS:

 • Nexton en Nationale Nederlanden ronde tafel sessie: 15 september
 • PropertyNL ronde tafel sessie: 16 september
 • MIPIM: 7 en 8 september
 • Provada (presentaties op de stands van onze partners  AM/BAM, Rabobank, ABN AMRO en PropertyNL): 26,27 en 28 oktober
 • Blue Day Dinner Event "A CALL TO ACTION": 4 november Museum Voorlinden

Volg BBI op Linkedin en blijf op de hoogte van onze meest recente activiteiten.

Close

GRATIS Webinar: Frank Evenblij interviewt Johan Cruijff ArenA en Yankee Stadium! 

BBI organiseert 21 Januari 2021 om 16:00 uur een webinar waar Frank Evenblij (o.a. bekend van Bureau Sport) zowel het Yankee Stadium als de Johan Cruijff ArenA interviewt. 

Het belang van de gezondheid van sportgebouwen wordt hier uitgebreid besproken. Hoe ontvangt een stadion zijn spelers, fans en werknemers straks op een verantwoorde manier?